W niektórych produktach spożywczych występują substancje, które chronią oczy przed chorobami. Do tych produktów należą morskie ryby oraz owoce i warzywa. Dieta chroniąca przed chorobami oczu powinna zawierać sardynki, łososia i tuńczyka. W rybach tych znajduje się duża ilość kwasów omega- Kwasy omega-3 chronią oczy przed stanami zapalnymi i poprawiają stan ich naczyń krwionośnych. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce retinopatii. Wskazana jest także dieta zawierająca zielone warzywa i owoce ciemnego koloru. Do warzyw szczególnie polecanych należy sałata, warzywa kapustne, szpinak, ogórki, zielony groszek. W zielonych warzywach kryje się duża zwartość luteiny. Luteina odgrywa jedną z kluczowych ról w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej, ale też chroni oczy przed wolnymi rodnikami i działaniem promieni słonecznych. Wiśnie, winogrona o ciemnej skórce, czarne jagody to z kolei źródło antocyjanów eliminujących wolne rodniki. Wspomniane owoce sprawiają, że gałki oczne są dobrze odżywione i we właściwy sposób ukrwione.