O składnikach pokarmowych chroniących oczy przed chorobami
- 525 Views
- Redaktor ptasiazyl.pl
- 10 stycznia 2019
- Wszystko na temat chorób w sporcie
W niektórych produktach spożywczych występują substancje, które chronią oczy przed chorobami. Do tych produktów należą morskie ryby oraz owoce i warzywa. Dieta chroniąca przed chorobami oczu powinna zawierać sardynki, łososia i tuńczyka. W rybach tych znajduje się duża ilość kwasów omega- Kwasy omega-3 chronią oczy przed stanami zapalnymi i poprawiają stan ich naczyń krwionośnych. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce retinopatii. Wskazana jest także dieta zawierająca zielone warzywa i owoce ciemnego koloru. Do warzyw szczególnie polecanych należy sałata, warzywa kapustne, szpinak, ogórki, zielony groszek. W zielonych warzywach kryje się duża zwartość luteiny. Luteina odgrywa jedną z kluczowych ról w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej, ale też chroni oczy przed wolnymi rodnikami i działaniem promieni słonecznych. Wiśnie, winogrona o ciemnej skórce, czarne jagody to z kolei źródło antocyjanów eliminujących wolne rodniki. Wspomniane owoce sprawiają, że gałki oczne są dobrze odżywione i we właściwy sposób ukrwione.

- 3 stycznia 2021
Badania profilaktyczne przeciw chorobom
- 9 października 2020
Czym jest insulinooporność?
- 7 sierpnia 2020
Dzięgiel chiński
- 24 czerwca 2020
Badania profilaktyczne przeciw chorobom
Czym jest insulinooporność?
Dzięgiel chiński
Uwaga na łokieć golfisty
Problemy z otyłością sposoby
Triceps jeden z ważniejszych mięśni
Najlepsze gainery na masę
Co daje trening siłowy ?