Chlor należy do makroelementów odpowiadających za prowadzenie właściwej gospodarki wodnej oraz utrzymanie równowagi kwasowo –zasadowej w ciele. Ma on także bardzo duży wpływ na to, czy nasz organizm potrafi właściwie wchłaniać witaminę B1 Można go znaleźć w takich składnikach pożywienia jak wędliny i inne produkty żywnościowe wytwarzane przy udziale soli, a także sery żółte. Chlor tracimy z organizmu wraz z płynami, dlatego tracimy go więcej latem (gdy częściej się pocimy) lub w przypadku choroby (gdy towarzyszy jej biegunka lub wymioty). Niedobór chloru może się objawiać zaburzeniami pamięci, nudnościami oraz problemami z trawieniem (brak chloru prowadzi do zmniejszenia ilości kwasów żołądkowych). Poza tym niedobór chloru może się objawiać nadciśnieniem. Niestety w skrajnych przypadkach niedobór tego pierwiastka może nawet doprowadzić do śmierci, ponieważ powoduje obrzęk mózgu. Nadmiar chloru może być również szkodliwy. Prowadzi do zagrażającego życiu odwodnienia oraz niewydolności nerek.